学術論文

発行年 タイトル 著者 雑誌名
2017 Breeding of a sake yeast mutant with enhanced ethyl caproate productivity in sake brewing using rice milled at a high polishing ratio Takahashi T., Ohara Y. and Sueno K. J. Biosci. Bioeng. 123 707
Isolation and characterization of sake yeast mutants with enhanced isoamyl acetate productivity. Takahashi T., Ohara Y., Sawatari M. and Sueno K. J. Biosci. Bioeng. 123 71
2016 樽酒が食味に及ぼす影響 高尾佳史 温古知新 53 50
2015 樽酒と食品の相性 ~樽酒中の成分が食品の油脂とうま味に及ぼす影響~ 高尾佳史 バイオサイエンスとインダストリー 73 485
樽酒中の成分が食品由来の油脂や旨味に及ぼす影響 高尾佳史 化学工学 79 539
樽酒が食品由来の油脂や旨味に及ぼす影響 高尾佳史 日本醸造協会誌 110 380
生酛乳酸菌のバイオジェニック効果に着目した米乳酸発酵飲料の開発 高橋俊成 温故知新 52 53
樽酒の香り 高尾佳史 AROMA RESEARCH 61 9
樽酒中の成分が食品の旨味に及ぼす影響 高尾佳史、高橋俊成、藤田晃子松丸克己、溝口晴彦 日本醸造協会誌 110 48
2014 生酛乳酸菌を利用した米乳酸菌飲料の開発 高橋俊成 日本醸造協会誌 109 705
生もと乳酸菌米発酵液が皮膚に及ぼす影響 近藤紗代、高橋俊成、渡辺敏郎田辺創一 フレグランスジャーナル 42 22
樽酒中の成分が口腔内の食品由来油脂に及ぼす影響 高尾佳史、高橋俊成、溝口晴彦 日本醸造協会誌 109 305
2013 生酛の乳酸菌叢と生酛造りの品質特性 溝口晴彦 日本醸造協会誌 108 382
2012 樽酒中の成分とその火落菌増殖抑制効果 高尾佳史、山田翼、古川恵司、溝口晴彦 日本醸造協会誌 107 868
生酛における乳酸菌叢のDGGE及びPFGE解析 増田康之、野口智子、高橋俊成、井口純大沢朗、溝口晴彦 生物工学会誌 90 684
生酛 百年の歩み 溝口晴彦 酒史研究 28 1
Inhibitory effects of autolysate of Leuconostoc mesenteroides isolated from kimoto on melanogenesis. Kondo S, Takahashi T, Yoshida K, Mizoguchi H. J. Biosci. Bioeng. 114 424
Anti-allergic effect of lactic acid bacteria isolated from seed mash used for brewing sake is not dependent on the total IgE levels. Masuda Y, Takahashi T, Yoshida K, Nishitani Y, Mizuno M, Mizoguchi H. J. Biosci. Bioeng. 114 292
Antifungal properties of Japanese cedar essential oil from waste wood chips made from used sake barrels. Takao Y, Kuriyama I, Yamada T, Mizoguchi H, Yoshida H, Mizushina Y.. Mol. Med. Report 5 1163
2011 TLR ligands of Lactobacillus sakei LK-117 isolated from seed mash for brewing sake are potent inducers of IL-12. Masuda, Y., Takahashi, T., Yoshida, K., Nishitani, Y., Mizuno, M. and Mizoguchi, H., J. Biosci. Bioeng. 112 363
2010 「生酛造り」に関する一考察 溝口晴彦、原昌道 日本醸造協会誌 105 124
2009 清酒醸造工程における酵母のペプチド輸送調節と,その機構に着目した酵母の育種 山田翼 生物工学会誌 87 9
2008 樽酒の成分について(3) 松永恒司、高橋孝悦、溝口晴彦 日本醸造協会誌 103 779
2007 New insertion sequence in Lactobacillus fructivorans strains isolated from spoiled sake. Wada Y. Mizoguchi H. J.Biosci.Bioeng. 103 399
2005 Isolation of Copper-Tolerant Mutants of Sake Yeast with Defective Peptide Uptake Yamada T,Furukawa K,Hara S,Mizoguchi H J.Biosci.Bioeng. 100 400
High Expression of Unsaturated Fatty Acid Synthesis Gene OLE1 in Sake Yeasts Yamada T, Shimoi H, Ito K J.Biosci.Bioeng. 99 512
Effect of Amino Acids on Peptide Transport in Sake Yeast Yamada T,Furukawa K,Hara S,Mizoguchi H J.Biosci.Bioeng. 99 383
生もとにおいてLactobacillus sakeiを優先菌とする増殖因子 山路悦子、古川恵司、溝口晴彦、原昌道 醸造協会誌 100 281
2004 樽酒の成分について(2) 松永恒司、高橋孝悦、古川恵司、原昌道 日本醸造協会誌 99 585
Effect of Cellular Inositol Content on Ethanol Tolerance of Saccharomyces cerevisiae in Sake Brewing Furukawa K, Kitano H, Mizoguchi H, Hara S J.Biosci.Bioeng. 98 107
Isolation and Characterization of Sake Yeast Mutants Deficient in γ-Aminobutyric Acid Utilization in Sake Brewing Takahashi T, Furukawa A, Hara S, Mizoguchi H J.Biosci.Bioeng. 97 412
2003 Influence of Ras Function on Ethanol Stress Response of Sake Yeast Yamaji K, Hara S, Mizoguchi H J.Biosci.Bioeng. 96 474
High fiedelity segregation of a YEp vector in [cir0] strains of the yeast Saccharomyces cerevisiae Takahashi T, Nozawa M, Hara S, Mizoguchi H J.Biosci.Bioeng. 96 413
Increased Alcohol Acetyltransferase Activity by Inositol Limitation in Saccharomyces cerevisiae in Sake Mash Furukawa K, Yamada T, Mizoguchi H, Hara S J.Biosci.Bioeng. 96 380
Increased Ethyl Caproate Production by Inositol Limitation in Saccharomyces cerevisiae Furukawa K, Yamada T, Mizoguchi H, Hara S J.Biosci.Bioeng. 95 448
2002 Cloning and Nucleotide Sequence of the Glutamate Decarboxylase-encoding Gene gadA from Aspergillus oryzae Kato Y, Kato Y, Furukawa K, Hara S Biosci.Biotechnol.Biochem. 66 2600
樽酒中の成分の同定とその健康増進効果 松永恒司 日本醸造協会誌 97 744
清酒におけるペプチドの意義 山田 翼 生物工学会誌 80 159
Specific Expression and Temperature-Dependant Expression of the Acid Protease-Encodiong Gene (pepA) in Aspergillus oryzae in Solid-State Culture (Rice-koji) Kitano H, Kataoka K, Furukawa K, Hara S J.Biosci.Bioeng. 93 563
樽酒の成分について 松永恒司、古川恵司、原 昌道 日本醸造協会誌 97 529
生酛と速醸もとにおけるアミノ酸とペプチドの生成について 家村芳次 日本醸造協会誌 97 90
A role of Saccharomyces cerevisiae Fatty Acid Activation Protein 4 In Palmitoyl-CoA Pool for Growth in the Presence of Ethanol Nozawa M, Takahashi T, Hara S, Mizoguchi H J.Biosci.Bioeng. 93 288
2001 Identification of genes required for growth under ethanol stress using transposon mutagenesis in Saccharomyces cerevisiae Takahashi T, Shimoi H, Ito K Mol.Genet.Genetics 265 1112
清酒醪におけるイノシトール生成に及ぼす酵母酸性ホスファターゼの影響 古川恵司、溝口晴彦、原昌道 生物工学会誌 79 133
Effect of Overexpression of LAS17 on Stress Tolerance and the Stability of Extrachromosomal DNA in Saccharomyces cerevisiae Mizoguchi H, Hara S J. Biosci. Bioeng. 91 33
2000 生もと酒母の不思議 溝口晴彦 生物工学会誌 78 450
1999 クールステージ付きナチュラル走査電子顕微鏡(チルドSEM)による蒸米並びに麹の観察 松永恒司、古川恵司、家村芳次、渡辺和彦和田正夫 日本醸造協会誌 94 331
Influence of amino acid content in seed mash on peptide uptake by yeast cells in main mash in sake brewing process Iemura Y., Yamada T., Takahashi T., Furukawa K. and Hara S. J. Biosci. Bioeng. 88 679
Proteins of TCA-insoluble peptides in kimoto (Traditional seed mash for sake brewing) and conditions for liberation of the peptides from rice protein Iemura Y., Takahashi T., Yamada T., Furukawa K. and Hara S. J. Biosci. Bioeng. 88 531
Properties of the peptides liberated from rice protein I sokujo-moto Iemura Y., Yamada T., Takahashi T., Furukawa K. and Hara S. J. Biosci. Bioeng. 88 276
1998 清酒醸造に見られる酵母のエタノール耐性獲得機作 溝口晴彦 生物工学会誌 76 122
1997 Ethanol-induced Alterations in Lipid Composition of Saccharomyces cerevisiae in the Presence of Exogeneous Fatty Acid Mizoguchi H, Hara S J.Ferment.Bioeng. 83 12
1996 清酒醪における酵母菌体イノシトール含量の増大要因 古川恵司、中津留有紀、溝口晴彦、原昌道 生物工学会誌 74 367
床期間密閉製麹と非密閉製麹の麹菌増殖と酵素生産に与える影響 家村芳次、加藤祐樹、片岡浩平、吉永和彦、原昌道 日本醸造協会誌 91 439
1995 Effects of Fatty Acid Saturation in Membrane Lipid Bilayers on Simple Diffusion in the Presence of Ethanol at High Concentration Mizoguchi H, Hara S J.Ferment.Bioeng. 81 395
Differences in the Intracellular Lipid of Sake Yeast in Main Mash Seeded Respectively with Two Kinds of Seed Mash: Kimoto and Sokujo-moto Mizoguchi H, Ikeda T, Hara S J.Ferment.Bioeng. 80 586
酵母ピルベートデカルボキシラーゼによる清酒もろみ中のピルビン酸の減少 溝口晴彦、原 昌道 生物工学会誌 73 37
DNA-DNA交雑による火落ち菌の簡易同定法 新留亜子、後藤(山本)奈美、溝口晴彦、原 昌道 生物工学会誌 73 27
1994 生もとにおける枯らし中の酵母生存率に及ぼす酵母の生理的性質 溝口晴彦、池田 朋、原 昌道 生物工学会誌 72 355
生もとで育成された酵母のリン脂質脂肪酸組成に及ぼす乳酸菌の影響 溝口晴彦、原 昌道 生物工学会誌 72 147
1991 高速液体クロマトグラフィーによる米麹中のグルコサミンの定量 古川恵司、家村芳次、古川彰久、川崎恒 日本醸造協会誌 86 801
生もと中の乳酸菌に由来するテイコ酸のα化米溶解促進作用機作 溝口晴彦、鶴本真人、古川彰久、川崎 恒 発酵工学会誌 69 219
生もと中より分離された乳酸菌による蒸米溶解促進と作用因子の分画 溝口晴彦、鶴本真人、古川彰久、川崎 恒 発酵工学会誌 69 211
1988 超臨界炭酸ガスを利用した原料処理について 家村芳次 日本醸造協会誌 83 154
1987 酒造米の超臨界炭酸ガス処理における最適処理条件の検討および米粒構造の変化 家村芳次、谷口正幸、田中八千子、今村等伊東元、古川彰久、渡辺和夫 日本醸造協会誌 82 655
フィブリル化ポリプロピレン繊維による焼酎中の油性物質の連続除去 溝口晴彦、岡本真美、古川彰久、渡辺和夫 日本醸造協会誌 82 1
1986 清酒原料処理への酵素剤の利用 家村芳次 日本醸造協会誌 81 580
1985 膨化白米を用いた醸造試験:膨化白米を用いる清酒醸造(第2報) 家村芳次、永田興四郎田端昇佐無田隆吉沢淑 発酵工学会誌 63 123
膨化白米の清酒醸造適性と膨化条件の関係:膨化白米を用いる清酒醸造(第1報) 佐無田隆、家村芳次、藤田栄信、永田興四郎田端昇吉沢淑 発酵工学会誌 63 39
米麹溶解性におよぼす麹菌増殖の影響 古川恵司、渡辺和夫 日本醸造協会誌 80 67
1984 ミニプロトプラスト融合法によるキラー中性清酒酵母の育種 下田雅彦、溝口晴彦、藤田栄信 日本醸造協会誌 79 349
活性炭素繊維による清酒醸造過程の発酵ガスの連続回収 溝口晴彦、藤田栄信、佐無田隆吉沢 淑 日本醸造協会誌 79 198
1982 千粒重と粗タンパク質および心白面積も含めた表面積による評価法の検討~酒造原料米の評価についての研究2~ 家村芳次、藤田栄信 日本醸造協会誌 77 260
近年の酒造原料米の性状~酒造原料米の評価についての研究1~灘で使われている米を中心にして 家村芳次、藤田栄信 日本醸造協会誌 77 255
1981 酸性ホスファターゼ活性を利用した清酒モロミ中の野生酵母の検出 溝口晴彦、藤田栄信 発酵工学会誌 59 185

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